Ny med frågor


#1

Jag är ny i Bitcoin-världen. Har konto på Coinbase. Några frågor:

  • Är Coinbase ett klokt val eller bör man ha plånboken(?) på sin egen dator?
  • Vad händer om Bitcoin förbjuds i Sverige, går det fortfarande att använda?

#2

Välkommen!

Var du bör lagra nycklarna till dina Bitcoin beror på hur många det gäller och hur bekväm du känner dig med datorsäkerhet.
Har du väldigt lite så är det kanske inte så noga. Spara dem där du har lätt tillgång till dem, t.ex. i en webbplånbok eller på mobilen.
Har du mycket investerat i Bitcoin bör du själv hantera dina nycklar. Om du låter dina bitcoin ligga hos Coinbase så äger du dem inte själv. Du är då beroende av att Coinbase svarar när du begär ett uttag. Hade du t.ex. haft dina pengar hos Bitstamp tidigare i veckan så var de låsta p.g.a. en hackerattack. Har du pengarna lagrade på din egna dator behöver du dock vara säker på att inte själv bli hackad, glömma ditt lösenord eller tappa bort plånboksfilen. Gör en backup!
Gäller det riktigt mycket pengar bör du lagra nycklarna offline eller på papper. Du är då helt säkrad från inbrott via internet men inte om någon skulle bryta sig in i ditt hem. Dock finns det möjlighet att dela upp nycklarna och lagra dem på olika platser så att t.ex. 2 av 3 nycklar behövs för att skicka pengarna. Bitcoin ger helt nya möjligheter att säkra sina pengar. Du kan t.e.x spara dem i en “brainwallet” :smiley:
I de flesta fall är nog en kombination bäst. Spara en liten del lättillgänglig, en del i en webbplånbok och den största delen offline.

Bitcoin kan inte förbjudas så länge kommunikation är tillåtet i Sverige. T.ex. är Bittorrent fortfarande möjligt att använda även om det skulle vara förbjudet i ett land. Bitcoinnätverket drivs peer-to-peer så Sverige skulle behöv stoppa alla Bitcoinanvändare i Sverige för att kunna stänga ner nätverket.