Hur köpa crypto (t ex BTC) från sv. banker i dag?

Går det att köpa crypto idag via svenska banker? Läser mer eller mindre inaktuella artiklar om detta och det verkar vara svårt om inte omöjligt! Någon med aktuell info eller erfarenhet? Är nybörjare eller knappt det…

Nej, inte direkt från banken. Däremot från privatpersoner som använder “svenska”/“europeiska” banker. Läs på om Bisq: https://bisq.network/ Det är det enda sättet att köpa Bitcoin utan att behöva “skicka blodprov och fingeravtryck” till någon centraliserad Bitcoin-tjänst. Dock ska noga påpekas att du behöver lite Bitcoin redan för att kunna genomföra köp där, så din första lilla Bitcoin-andel måste du fixa på något annat sätt. (Eftersom de måste kunna undvika att folk luras med varandra.) Man betalar dessutom ofta rejält över marknadspriset där, tyvärr. Men det är som sagt enda sättet om man inte vill ge 100 % kontroll till en centraliserad tjänst.

Tackar, ska kolla länken.

En fråga till, vad anser du om Safello?

Har ej använt själv, men det är ju en av alla centraliserade tjänster. Fungerar förmodligen, men det här med att “bevisa sin identitet” för ett företag och att ge dem fullständig kontroll (tills du lyckats föra ut dina Bitcoin) ger åtminstone mig kalla kårar. Därav Bisq-förslaget.

Tack, tänkte använda dem inledningsvis…