En skattefråga som jag inte vågar fråga direkt till Skatteverket.

Har jag förstått detta rätt?

  1. Anders köpte 21 Bitcoin år 2013 för 10.000 kr.
  2. Genom åren fram tills nutid har han köpt små delar av Bitcoin vid olika tillfällen, för SEK/EUR, för 150.000 kr, alltid genom banköverföringar till diverse privatpersoner.
  3. Anders har aldrig sålt någon enda liten Bitcoin för fiatpengar.
  4. Anders har däremot på olika sätt genuint förlorat samt “förlorat” (köpt saker som han aldrig kommer att tala om för någon myndighet) Bitcoin här och där, på olika sätt, resulterande i att han numera bara har 10 Bitcoin kvar.
  5. Dessa har flyttats runt i olika egna plånböcker och “råddats” med på sätt som gör det totalt omöjligt att avgöra huruvida just dessa 10 BTC är helt eller delvis bland de första han köpte, år 2013, eller om delar av dem tillhör de han köpte senare. Att ens försöka reda ut det vore hopplöst och ren slöseri med tid.
  6. Idag har Anders alltså 10 Bitcoin kvar att förfoga över, och han har totalt lagt 160.000 kr på att köpa dem sedan allra första början.

Man tvingas tydligen betala otroliga 30 % skatt på profiten till utsugarna Staten/Skatteverket.

Betyder detta att Anders skulle kunna sälja nuvarande Bitcoin-summa motsvarande exakt 160.000 kr utan att behöva betala någon skatt på just den transaktionen? Eftersom detta är den exakta summan som Anders investerat i fiatpengar, och han säljer exakt den summan, betyder ju det att profiten är 0 kr i detta fall? Och 30 % av 0 kr måste ju bli 0 kr.

Däremot, när Anders eventuellt senare säljer fler Bitcoin, måste han givetvis betala 30 % av hela summan han får i fiatpengar i skatt, eftersom “profiten” nu ju är 100 %.

Alternativt, om Anders inte säljer den summan, kan han säga att varje Bitcoin han har kvar har “(160000 / 10)” (d. v. s. 16.000) kr som “investerat värde”, och alltså ska han betala “(nuvarande Bitcoin-pris - 16000) * 0.30” per Bitcoin i skatt om han säljer dem om man bortser från scenariot ovan?

Anders får rentav nästan lust att helt glömma dessa investerade 160.000 kr och bara säga att han fått sina 10 BTC en dag av en okänd person och därmed betala 30 % i skatt rakt av, bara för att slippa hålla på och krångla med detta. Anders hatar Skatteverket, skatter och krångel, och han får känslan av att de medvetet uttrycker sig så flummigt och vagt som möjligt just för att det ska vara praktiskt omöjligt för de allra flesta att begripa något av detta, och därmed få dessa att “ge upp” och fortsätta vara fiatslavar.

Skulle verkligen uppskatta “klara besked”, vilket är otroligt svårt att få i någon fråga, och allra minst komplicerade grejer som detta.

Om Anders inte har kvar sin trading historik så kommer han måsta räkna omkostnadsbeloppet som 0:- på sina 10 BTC och sen betala 30% skatt på det.

Sen kan det kanske bli svårt att få in det på en bank när det gäller så stora summor om man inte har någon trading historik alls.

Har ingen aning om vad du menar med detta svar. Läste du ens det som skrevs?

Du kan inte välja å “snitta” ett pris för dina BTC baserat på vad du lagt in.

“Anders får rentav nästan lust att helt glömma dessa investerade 160.000 kr och bara säga att han fått sina 10 BTC en dag av en okänd person och därmed betala 30 % i skatt rakt av, bara för att slippa hålla på och krångla med detta. Anders hatar Skatteverket, skatter och krångel, och han får känslan av att de medvetet uttrycker sig så flummigt och vagt som möjligt just för att det ska vara praktiskt omöjligt för de allra flesta att begripa något av detta, och därmed få dessa att “ge upp” och fortsätta vara fiatslavar.”

Detta är vad Anders får göra ifall transaktionshistorik saknas.

Vad menar du med “transaktionshistorik”? Det saknas inte alls. Tror inte att du har någon lust att läsa vad som faktiskt frågades. Som vanligt, generellt, överallt.

Saken är den att om de kontrollerar dig i framtiden så kan de gå tillbaka flera år för att se att allt står rätt till. Och det kan komma ikapp dig. Även om risken för detta låter liten med tanke på att innehaven har flyttats runt mycket på olika medier.

Det är ju tyvärr så att det är upp till dig att kunna bevisa för skatteverket var dina krypto valutor kommer ifrån, trist men så är det. För min del är det en del kaos också, jag försöker reda ut det tillsammans med en redovisningsfirma så att det ska bli rätt men kommer nog ta några månader att få 100% koll på allt tyvärr och kosta en del pengar men jag behöver hjälpen då det är ganska rörigt.

Så ett kort svar på din fråga är, spelar ingen roll hur du lyckats få tag på dina Bitcoins om du inte kan bevisa det för Skatteverket så åker du på att betala 30% på hela vinsten när du säljer. Kan du bevisa dom första 21 Bitcoinsen och säga att du förlorat 11st under åren pga förlorade wallets osv så kanske du kan komma undan på det sättet, men 100% säker kan du aldrig vara förän Skatteverket rett ut dina underlag du skickat.

Mitt råd är att ta hjälp av en oberoende firma och försöka få klarhet i vad som gäller innan du ens kontaktar Skatteverket, t.ex. www.monetax.se , ja det kostar en slant men du får hjälp av folk som kan reglerna bra och får ett hum om vad som väntar och om det är värt det eller ej.