Elbilsmetaforen


#1

Nu när man blivit lyckad med att få försöka förklara bitcoin till en “vanlig” människa, fattar man verkligen hur svårt det är. Visst, innan visste jag väl att det blir svårt, men i verkligheten är det ännu svårare. De fattar ju inte helt enkelt :stuck_out_tongue:

När man väl lyckats ta sig igenom att förklara ungefär hur det fungerar, vad man kan och inte kan göra med Bitcoin, kommer väldigt ofta den frågan - vad ska man ha det till? Vad ska en vanlig människa ha det till? Argumentet med låga transaktionskostnader håller inte, för att i dagsläget kostar det många procent att föra över vanliga pengar till bitcoins och när man är färdig kan man förlora massa på att kursen varierar som satana perkele. Friheten att betala var som helst är ju inte så trolig argument heller, för, seriöst, i Sverige kanske det finns 2 ställe som accepterar bitcoins :stuck_out_tongue:
Sen vill man ju kanske hålla förklaringen borta lite från Silk Road och liknande, för att inte göra att alla ska tro att bitcoin är bara för kriminella, och då är det inte många fördelar kvar.

Och då tycker jag det är rätt bra att jämföra bitcoins med elbilar: de är fortfarande dyra, och med tanke på att batterierna just nu måste ersättas också, finns det egentligen inga ekonomiska fördelar med att ha en elbil. Men om ingen ska köpa elbilar idag, kommer ingen av de stora företagen någonsin kunna komma upp i de mängder produktion som behövs för att minska priserna på både bilar och batterier, utveckla nya, billigare teknologier, osv osv. Så är det med bitcoin idag. Visst, det kanske kostar mer idag att köpa bitcoins och sedan använda dem, än att bara köpa varan direkt med sitt Visa kort, men på sikt när tillräckligt många börjar använda bitcoins, då kommer alla de fördelarna lysas upp på riktigt. Snabba, internationella, billiga överföringar; mobiliteten, anonymiteten, osv osv.


#2

Nä, det är nog inte så lätt. Ett användningsområde nu är väl om man t.ex. har en polare i ett annat land och brukar göra banköverföringar mellan varandra, då är det lätt att se hur mycket snabbare (och eventuellt billigare) det blir med Bitcoin.

Annars tycker jag man ska försöka fokusera på handlarna, det är de som ser hur mycket VISA och Mastercards avgifter faktiskt är och det är för dem det kan locka med i princip avgiftsfria betalningar. Sen är det förstås ett problem som du säger att man kanske får betala en del avgifter för att växla dem till kronor men det är förhoppningsvis något som kan bli bättre ganska snart.