Deklarera flera år bak

Hej!

Har köpt lite bitcoin och några andra coins runt 2017-2018 som jag bara låtit ligga. Inte mycket trading men kanske 20 transaktioner eller något.
Valde dumt nog att inte redovisa det för skatteverket och lät bara coinsen ligga i wallet och på exchange. Nu i dessa goda tider har jag lust att sälja lite av coinsen och ta ut dem. Vill då också göra rätt för mig men blir orolig för hur skatteverket ser på att man skickar in uppgifter om köp/sälj av crypto flera år i efterhand.

Någon som har erfarenhet av detta? Blir det någons straffavgift och isåfall hur mycket?

Tack på förhand.

Hej JKB!

Jag sitter i exakt samma sits som du (2017-2020 missad deklaration) och har luskat lite.

Du kan göra något som heter “Självrättelse”.(https://www.skatteverket.se/privat/skatter/betalaochfatillbaka/skattetillaggforprivatpersoner/sjalvrattelseavinkomstdeklaration.4.3684199413c956649b5786f.html)

Det befriar dig från straffavgifter då du själv påpekar och korrigerar felen innan Skatteverket misstänkt något fel. Som jag förstått det är du då lagligt skyddad från straffavgifter om det inte handlar om grovt skattebrott.
Du måste göra en självrättelse för varje år.

Det lättaste är att använda https://koinly.io/ då dom är den enda skattetjänsten för crypto som ger färdiga K4-rapporter att skicka in till Skatteverket. Är på jakt efter någon rabattkod så hojta om du hittar någon.

Dom har olika tiers för olika mängd transaktioner. Om all dina köp skedde under ett år och du är under 1000 transaktioner är Koinly ett lätt sätt för att få allt tillrätta.

Jag har skrivit till supporten kring huruvida en subscription köpt för 2021 gör det möjligt att generera för tidigare år också eller om varje köp är årsspecifikt men inte fått svar än.

Vi kan diskutera vidare här så kan andra ta del av det eller flytta över till nån privat kanal för att diskutera mer i detalj.

Hoppas vi lyckas få allt det här tillrätta!

Toppen!

Låter ju som att vi ska kunna lösa detta hyfsat smidigt då :slightly_smiling_face:
Jag mailade faktiskt dem precis samma fråga igår. Har även sett att coinpanda har ett “limited time offer” som inkluderar 5 år bak i tiden: https://coinpanda.io/pricing/
Men Koinly verkar ha varit med i gemet längre och ger i alla fall mig ett bättre intryck. Vi får avvänta och se vad de svarar. Ska också se runt efter rabattkoder.

Ja detta är nog intressant för många så vi kan ju hålla det här till en början i alla fall.

Gott att ha en kamrat i det här!

Wow. Inte hört om Coinpanda förut. Med det erbjudandet och att dom verkar uppdatera FAQ rätt ofta är jag ändå villig att testa på dom.

Där är min ref som jag fick tag på precis. $15 off för oss båda så det är ju något iallafall.

Ger uppdatering här när jag läst in alla API:er

@jkb Uppdatering:

Lyckades komma i mailkontakt med grundaren till Coinpanda, norrmannen.
Han intygade att erbjudandet gäller för alla år bakåt (precis vad vi behöver) så jag köpte Satoshi-versionen för 2020 rakt av för $189. Kändes oslagbart för 4 år av deklarerande.

Det stora kruxet är att dom inte än kan generera K4-rapporter som Koinly kan.
Han sa att dom jobbar på det just nu och lansering är påväg. Han intygade att han visste att april är deadline för deklaration för oss och ska prata med teamet imorgon bitti.

Plattformen är väääldigt seg just nu med inläsning av API:er och uträkning men dom ska tydligen flytta över till större servrar redan nästa vecka.
Hade inte förväntat sig bull-market med så högt tryck så snabbt.

Har en bra känsla av mailandet och direktkontakt med grundaren ställer mig väldigt positiv till dom.

Jag kanske missförstår, men om du “bara låtit coinsen ligga” så har du ju inte gjort något fel. Det är först när man säljer dem man behöver deklarara. Men du kanske både köpte och sålde.

Jag behöver med deklarera för tidigare år. Men är kritisk till dem här tjänsterna då dem får full insyn i hur mkt man köpt / sålt och hur mycket man har idag. Men visst är det ju väldigt bekvämt att få den här hjälpen!

Hallå J.S!

Ville bara dubbelkolla en sak. Är det alltså så att du inte behöver deklarera något förrän du tar ut pengar i FIAT? Alltså även om jag trade:ar kryptovaluta till kryptovaluta, köper med FIAT, säljer för USDT (eller andra kryptovalutor), så är det inget jag kommer betala skatt på förrän jag faktiskt realiserar vinsten i FIAT? Antar att det i vilket fall som helst är vettigt att hålla koll på alla transaktioner etc. som görs.

Krypto till crypto räknas som försäljning, så ja, alla sånna transaktioner behöver du deklarera.

Då kommer jag behöva betala skatt på “vinst” jag gör med mina trades inom krypto, trots att jag ännu inte tagit ut någon vinst i FIAT? Det kan ju bli ganska dyrt när man inte har för avsikt att ta ut vinster i FIAT de kommande åren :sweat_smile:

Någon här som HODL:ar + trade:ar veckovis och som inte tar ut vinster i FIAT? Hur gör ni med vinstskatten? Är det bara att bita i det sura äpplet och punga ut från andra inkomster? :thinking:

Du borde verkligen kolla in Rotki! https://rotki.com/

Det är ett open source projekt som försöker ge tillbaka privacy kring bokföringen av crypto.
Allt sparas bara lokalt på din dator. Ingenting skickas iväg till Rotki.

Behöver fortfarande rätt mycket jobb för att det ska bli riktigt användbart men fantastiskt initiativ.

Jag sitter i samma sits. Gjort väldigt mycket crypto-crypto trots att det var stablecoins.

Hoppas verkligen att den här lagen ändras inom några år och att ett stablecoin kan räknas som en faktisk valuta och inte ännu en crypto asset.