Bitcoin mining, kan man leva på det?


#1

Jag förstår att det beror helt på prisutvecklingen, men om man tror att Bitcoin kommer etablera sig som en ny form av pengar i världen och i marknadsvärde konkurrera med andra valutor, hur ser då möjligheterna ut att få såpass bra avkastning på att mine:a bitcoins att det går att leva på det? Alltså avkastning kring ca 20,000:-/månad

Hur mycket startkapital (till inköp av hårdvara) skulle behövas för att komma på fötter, för att klara första tiden innan man går med vinst? Hur ofta behöver man uppgradera prylarna, Moore’s Law förutspår väl att processorkapaciteten fördubblas var tionde månad, miningen måste klara att täcka kostnaderna för ny hårdvara? Om man har ett bra startkapital samt uppgraderar prylarna i takt vid rätt tillfällen, är det realistiskt att detta skulle fungera på sikt (förutsatt att bitcoin nu blir en etablerad valuta dvs, vilket jag personligen är övertygad om kommer ske)


#2

Min gissning är att du behöver ett startkapital på ~75-125kkr och att du får vänta dig att leva väldigt fattigt fram tills hårdvaran leverats och betalat igen sig själv. Därefter behöver du börja bygga en buffert och troligen bör du kontinuerligt växla tillbaka en del av inkomsten och lagra den i en annan värdehållare, helst en som har ett inverterat värdeförhållande till bitcoin så att du får en automatisk säkerhet.


#3

Ok, trodde det skulle röra sig om mer pengar, har du någon koll på vad en investering i miners för en summa i den storleken du nämner skulle kunna generera i månaden om priset ligger där det är nu? Är det något du skulle våga satsa på?

Något som har ett inverterat värdeförhållande, det är väl isf fiat-pengar & guld? Vid växling till t.ex SEK blir det ev problem med skatteverket, även om de antagligen skulle ha svårt att bevisa det ena eller andra.


#4

Det såldes just en KnC Miner Jupiter på eBay för 125 000 SEK.
På Freenode IRC i kanal #eligius kan du se beräknad mängd bitcoin den skapar vid nuvarande och nästa svårhetsgrad:

[quote]<@elwizbot> The expected generation output, at 550 Ghps, given current difficulty of 908350862.43702 , is 0.304510972686 BTC per day and 0.0126879571952 BTC per hour.
The expected generation output, at 550 Ghps, given estimate upcoming difficulty of 1036491549.75626102 , is 0.266864505288 BTC per day and 0.011119354387 BTC per hour.
<@elwizbot> Current Blocks: 274554 | Current Difficulty: 908350862.43702 | Next Difficulty At Block: 276191 | Next Difficulty In: 1637 blocks | Next Difficulty In About: 1 week, 2 days, 22 hours, 43 minutes, and 45 seconds | Next Difficulty Estimate: 1040722487.28396750 | Estimated Percent Change: 14.5727416928 [/quote]

Alltså just nu ca 0,3 BTC per dag i ca 10 dagar och sedan 0,27 till nästa svårhetsgrad.


#5

Du kan göra en enkel uppskattning på monsterbitar.se/~jonas/bitcoin/, jag skulle aldrig göra en satsning på mining hårdvara baserat på enbart den information som antagits i den här forumtråden. (Jag har redan gjort en satsning tidigare, men det baserat på helt andra fakta.)

Det finns inget som är perfekt inverterat till bitcoin då bitcoin är mer än bara en valuta och värdet kommer från flera olika faktorer. Det sagt kan man se alternativ som står i direkt konkurrans, exempelvis andra kryptovalutor, andra värdelagrare som guld, aktier i konkurrerande betalsystem som paypal osv.

När du växlar bitcoins till kronor skall du alltid skatta på din vinst. Din vinst är 100% av värdet om du har grävt fram bitcoins själv. Har du köpt bitcoins får du lov att dra av ditt inköptspris som anskaffningskostnad.


#6

Så just nu generar den 6101*0,3= **1800:-/dag **, inte illa. Bra dagslön :slight_smile: Även om lönen sjunker fort. Dock är det ju något som ev fortsatt prisuppgång tar hand om. Undra hur KncMiner tänker, varför säljer det dessa guldgruvor istället för att köra dem själva. Maskinen betalar för sig själv på ca 1,5-2 månader, då har jag iofs inte räknat med elkostnader.

Om man jämför en KncMiner med riktiga guldgruvor så är siffrorna väldigt bra, en normal guldgruva tar 2-3 år innan den genererat tillräckligt med vinst för att betala av konstruktionskostnader.


#7

Tack, det där är ju klockrent! Ska bara hitta de rätta siffrorna att mata (för t.ex en KncMiner).

Hade gärna växlat mina bitcoins direkt mot guld istället, en vinst realiserad i guld behöver man väl inte skatta? När ska t.ex Tavex.se börja acceptera bitcoins? :slight_smile: Oavsett så borde det vara ganska svårt för skatteverket att bevisa något om man sålt bitcoins från person till person. Men men, detta löser sig oavsett i takt med att allt fler näringsidkare accepterar bitcoin som betalning, skatteverkets inkomster kommer röra sig inverterat mot bitcoins tillväxt i betalningssystemet.


#8

Deras försäljning är en säker inkomst utan risker. Precis som i guldrushen finns det alltid någon som säljer spadar och annan utrustning för att det finns ett marknadsbehov av detta.


#9

Nej, skatteverket kommer fortfarande se i företags bokföring att värde kom in och kräva moms och liknande på det. När företaget sen betalar ut det värde i lön kommer det komma skatt på den utbetalningen osv. Det kan ta ett tag innan det här är allmänt vedertaget och följs helt ut, men skatteskyldigheten är lika giltig oavsett vilket betalmedel du använder.


#10

Ah tänkte fel, men från bitcoinägarens sida, om de kan spendera sina bitcoins efter att de gjort vinst så realiseras aldrig vinsten i SEK. Om jag mine:ar bitcoins och spenderar dem direkt är jag väl ej skatteskyldig.

När det gäller svårhetsgrad vid mining, går svårighetsgraden alltid upp automatiskt eller beror det på andra faktorer, kan t.ex prisutvecklingen, intresset för mining osv påverka svårighetsgraden?


#11

Det stämmer, däremot skall säljaren du spenderar dem hos betala in moms så skatteverket får sin skatt till slut ändå.

svårighetsgraden står i relation till hastigheten i vilken block blir lösta. Om det löses fler block per tid än vad det borde enligt nuvarande svårighetsgrad så höjs svårigheten, om det löses färre block så sänks den. Eftersom datorkraften bakom nätverket, om än med viss tröghet, följer dem ekonomiska incentiven och därmed priset på bitcoin så är det inte helt fel att jämföra svårighetsgraden med prisutvecklingen.


#12

Ok, kan mao vara en smart grej att köpa dyrbar mininghårdvara när marknaden inte är så het.


#13

Någon som har en graf som visar utvecklingen av svårighetsgraden i Bitcoin?


#14

http://www.coindesk.com/wp-content/uploads/2013/06/speed-lin.png

Säg att bitcoinpriset skulle falla tillbaka under en längre period, några månader, borde inte svårighetsgraden kunna komma ner igen? Tänker att priset kan få många miners att lägga ned.


#15

Du hittar några intressanta grafer på blockchain.info/sv/charts. Speciellt kan du där hitta graf på svårighetsgraden.


#16

Perfekt, tack!


#17

Troligen inte, det är många som sitter med pre-orders och så länge det är lönsamt (> 0kr/år i vinst) så kommer folk att plugga in sin hårdvara allteftersom den kommer. Vad som däremot händer är att nya inköp blir uppskjutna för att folk är rädda och det planar av i svårighet, vilket skulle ge en stabil och fin inkomst istället. :slight_smile:


#18

Into the Bitcoin Mines dealbook.nytimes.com/2013/12/21/ … share&_r=0


#19

bitcoinexaminer.org/sweden-plans … gains-tax/