Bitcoin i svenska domstolar


#1

Jag är ingen jurist men har fått hjälp att plocka fram domar där Bitcoin finns omnämnt och har hittat 7 sådana under 2013.

Inte helt oväntat handlar alla domar om narkotikabrott av olika slag där Bitcoin har använts för att sälja/köpa olagliga substanser på Silk Road. Förövarna är män mellan åldrarna 21-38 och finns spridda över landet från Helsingborg till Haparanda. 1 blev frikänd medan övriga fick allt från villkorligt med dagsböter till 5 års fängelse.

Bitcoin finns omnänmt i dessa domar och har beskrivits som en valuta på nätet som inte går att spåra. Själva användningen av Bitcoin har inte sett som något försvårande för den tilltalande förutom i ett fall där Hovrätten sett att då användningen av Bitcoin är anonymt så anses brottet i övrigt vara särskilt farligt och hänsynslöst. Dom syftar på att det då är lätt att sälja till minderåriga etc.

Glädjande har det i flera domar påpekats att Bitcoin inte bara används för droghandel utan att det även finns andra legitima användningar av den, som spekulation och att köpa saker på nätet. Bitcoin i sig har inte omnämts i negativa ordalag och endast i en dom stavades det BitCoin. :slight_smile:

För att omsätta bitcoins i reda pengar har Kapiton använts i två av fallen och goobit ( btcx.se) i ett av fallen. Om polisen varit i kontakt med någon av dessa för att få ut information är okänt. Det här betyder inte att t ex Kapiton varit inblandad i narkotikahandel utan har bara varit platsen där de kriminella köpt och sålt bitcoins för svenska kronor. I en dom har även Mt Gox använts.

Ingen av de dömda har “åkt dit” för att dom använt Bitcoin utan det har varit för att tullen hittat försändelsen, tjejen på utlämningsstället fattat misstanke eller att grannen undrat över de låsta förrådet i källaren där cannabisplantor frodas.
Har polisen dock fått vantarna på datorn verkar dom vara duktiga på att hitta information om verksamheten. Har man dock lösenord på sin wallet så kan dom ju inte göra något åt bitcoinen. :slight_smile:

Det här säger väl inte så mycket om bitcoin annat än att det är en bra valuta att använda för köp och sälj av varor. Några av de dömda har sålt knark för bitcoin och sedan har bitcoinpriset skjutit i höjden så av ganska små belopp som sålts så har dom kunnat plocka ut mycket pengar, 100 000-tals kronor. Så oavsett “affärsinriktning” är Bitcoin en lönsam affär! :smiley:

Jag vet ingenting om juridik och har mest skummat igenom domarna så ta det för vad det är värt.

/Låtsasjuristen